Aspir Yağı / Safflower Seed Oil
Asya ve Akdeniz havzasına özgü, kurak ve yarı kurak bölgelerde yetişen ve Aspir olarak bilinen Carthamus tinctorius L., Asteraceae familyasına ait tek yıllık yağlı tohumlu bir bitkidir. Aspir tohumları %38-48 yağ, %15-22 protein ve %11-22 lif içermektedir [1].
Kuraklığa ve tuza dayanıklı bir bitki olan bu bitkinin tohumlarından soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen Aspir yağı, çok yüksek miktarda (%90) iki ana doymamış yağ asidi olan oleik ve linoleik asit içerirken geri kalanında ise palmitik ve stearik gibi doymuş yağ asitlerini içerir. Bunlara ek olarak Aspir yağı yağda çözünen retinol, kalsiferol, tokoferol ve fillokinon vitaminlerinin taşıyıcısıdır [2,3].
Devamını Göster