Jojoba Yağı / Jojoba Oil
Kökeni ABD çöllerinden gelen ve Jojoba olarak bilinen Simmondsia chinensis, Simmondsiaceae ailesinin tek üyesidir. Jojoba birçok yönden eşsiz bir bitkidir [1].
Jojoba tohumlarının soğuk sıkımı sonucu renksiz, kokusuz bir sıvı mum üretilmektedir. Her ne kadar Jojoba yağı olarak bilinse de bu sıvı aslında mumsu (wax) yapıdır. Bu sıvı, bitki dünyasında benzersiz bir kimyasal yapıya sahiptir [2].
Mumsu sıvının yaklaşık %97’si, C-20 ve C-22 asitlerinin düz zincirli monoesteri ve iki çift bağlı alkollerden oluşur. Jojoba yağında bulunan başlıca yağ asitleri, cis-11-eikosenoik asit ve cis-13-dokozenoik (C-22, erus Devamını Göster